it’s an animal planet

Asteptam. In fata unei usi si in capatul unor scari inguste si inalte. M-am aplecat peste balustrada, privind catre fanta dreptunghiulara, din ce in ce mai indepartata si mai intunecata. M-am tras inapoi, sprijinindu-ma de perete. "O sa ma murdaresc cu var".
Intr-un colt al tavanului, un tantaroi dansa innebunit samba.
Cand am observat firele, pana atunci invizibile, de care era tintuit, dansul nuptial s-a transformat in dans al mortii.
Era Discovery live, urmarind cum paianjenul se apropie rabdator de felul principal al mesei de pranz, inca zbatandu-se suculenta. Nu, de fapt nu era nici un paianjen asteptand la capatul firului. Dar eu ma simteam ca in fata televizorului, complet amortita. Cand de fapt ar trebui sa fie totul invers, ceea ce vizionez sa-mi aduca aminte de viata (asta era, in mod ironic, si o replica dintr-un film).
Ma-ntrebam, detasat, de se mai straduieste. Nu stie ca firul de paianjen este cel mai rezistent si ca, odata prins in capcana, nu mai poate iesi? Apoi mi-am dat seama cat de ridicole sunt pretentiile mele: nu numai ca asteptam ca insecta sa fi citit enciclopedii sau macar sa frunzareasca wikipedia, dar sa si renunte, solemn si resemnat, in fata inevitabilului sfarsit.
Sa fie ipocrizie? Ignoranta? Pretinsa superioritate? Am ceva de invatat de la un tantar care vrea sa traiasca si atat? Stie macar ca vrea asta sau aripile ii sunt miscate doar de instinctul de supravietuire?
Daca as sti sigur ca o sa mor intr-o ora, nu as urla, nu mi-as incalci degetele in par si as trage cat pot de tare, ca sa simt ceva, cat mai pot, chiar durerea cea mai palpabila?
Cand m-am hotarat sa cobor scarile, tantarul nu mai misca.
Eu am ramas cu intrebarile.

 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to it’s an animal planet

  1. man says:

    e o povestire de-a lui Buzzati care, altfel, vorbeste despre aceleasi "mici" tragedii.

    la fel de off-topic : nu stiu daca bloglines s-a impiedicat din cauza weblogului sau wordpress-ului. sper ca si-a revenit, totusi.

  2. oompa says:

    Mda, asta-mi confirma parerea cum ca orice as gasi interesant de zis, cineva a zis-o mai bine inaintea mea. Dar tot nu ma descurajez :)
    Si eu sper ca si-a revenit, dau de stire cand mai postezi ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting