are we human or are we readers

Dragos m-a facut sa ma gandesc la ceea ce incerc sa trec mereu cu vederea, si anume propria moarte. Cum mie in general nu mi se pare ca toate florile sunt roz si toate pasarelele ciripesc dulce dimineata, exact de acest subiect aveam nevoie pentru a-mi inveseli zilele.
Ei, ce tot zic eu aici, e vorba de carti, deci nu poate fi dracul chiar atat de negru.

Cu sinceritate maxima marturisesc ca cel mai probabil n-as mai citi nimic. In ultimele 3 luni care mi-au mai ramas as prefera sa traiesc viata mea si nu pe-a altora, oricat de “mai atragatoare” sau “mai interesanta” ar parea la prima vedere. Oricum, prima vedere e intotdeauna superficiala, asa am invatat la scoala.

Dar daca tot e vorba de-un joc, o sa incerc sa urmez regulile. In acest caz, n-as reciti, ci mi-ar placea tot noul (intr-o anumita masura, cunoscutul in alta, mai indepartata).
Astfel, as simti ca recuperez ceva citind:
– “Fratii Karamazov”, caci am auzit ca-i pe lista de “musai, fara putinta de sustragere” (in caz contrar, esti doar un amator);
The Unabridged Journals of Sylvia Plath, pentru ca ea e pentru mine o exceptie (adica un scriitor a carui viata ma intereseaza. In rest, nu pun pret decat pe operele care le ies de sub degete);
– Cursurile de literatura ale lui Nabokov, ca sa trisez un pic si sa simt ca am facut cunostinta cu unele carti pe care n-am apucat nici sa le rasfoiesc.

Nu insist sa am ocazia de a afla intr-adevar daca m-as tine de acest program, dar parca vad ca nu l-as respecta si m-as alina doar cu cele optimist-lejere, in genul “Marti cu Morrie” a lui Mitch Albom, “Scafandrul si fluturele” a lui Jean-Dominique Bauby sau prima carte a lui Foer, “Totul este iluminat”.

Si, poate, mi-as face timp sa-l recitesc pe Salinger, prietenul meu vechi.

This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

6 Responses to are we human or are we readers

 1. naen says:

  in sfarsit, cineva onest care nu vrea sa epateze cu titluri si autori. daca stii ca mai ai trei luni pe acest pamant, oricat de imbacsita ar parea viata pana=n acel punct, cu siguranta n-ai continua-o citind. eu una, nu…

 2. morbo says:

  am avut eu o perioada de vreun an in care alea doua din titlu chiar mi se pareau opuse, pentru ca nu ma simteam un human activ. dancer…hmm…n-ar fi fost cu adevarat altceva, dar reader…

 3. oompa says:

  @naen: Da, n-as citi, dar cred ca m-as gandi cui sa las cartile din biblioteca si as avea grija sa le impart/donez pe toate.

  @morbo: Eu n-as zice ca-s opuse, pentru ca nu ma simt exclusiv una din cele doua, dupa cum nici “human” si “blogger” nu mi se par doi termeni care se exclud. Dar cred ca-n acel caz de “ce-ar fi daca…”, “reader”-ul ar musca prea mult din partea de “human”.

 4. Irish says:

  Now that’s sultbe! Great to hear from you.

 5. Salut salut,Ca m’a l’air plus que bien, mais profiter de tout dans le weekend, ça va être chaud…On peut pas savoir encore quels contenus sera définitif ?Merci pour tout =)

 6. A further issue is that video games are usually serious as the name indicated with the key focus on learning rather than enjoyment. Although, we have an entertainment facet to keep your sons or daughters engaged, just about every game is often designed to work on a specific expertise or programs, such as math concepts or research. Thanks for your write-up.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting